DRAMA-project bij opening AI Labs Universiteit Utrecht

· Nieuws

Het DRAMA-project is gepresenteerd tijdens de opening van de AI Media Labs op de Universiteit Utrecht. Het was een bijeenkomst die bezocht werd door honderden deelnemers van onderzoeksinstellingen, overheden en het bedrijfsleven.

Tijdens de opening op dinsdag 22 maart 2022 werden door de Universiteit Utrecht acht AI Labs gelanceerd. Sommigen, zoals het 'Nationaal Politielab AI', draaien al eventjes. Anderen zijn nieuw, zoals het AI Media Lab, dat een samenwerking is van de HU, UU en Media Perspectives.

De presentatie

Het DRAMA project werd door Stefan Leijnen en Tina Mioch (als lector en onderzoeker van de HU verbonden aan het DRAMA project) gepresenteerd als een van de twee voorbeelden van onderzoek naar de inzet van AI in de mediasector. Bij de sessie waren vertegenwoordigers van NPO, VPRO, NOS, Media Perspectives, Beeld en Geluid en andere kennisinstellingen aanwezig.

Stefan Leijnen presenteert DRAMA

Anders dan in Covid tijd bleek hier weer het nut van de toevallige bijeenkomst, de kans van mensen om elkaar spontaan te ontmoeten, contact te leggen en bij te praten.  

Wellicht dat Responslble Applied AI ooit in staat is ook online waardevolle toevallige ontmoetingen te laten plaatsvinden. Maar met de huidige staat van technologie bleken mensen fysiek nog steeds veel beter in staat tot ontmoeting dan online de afgelopen twee jaar het geval is geweest. Wellicht is een belangrijke 'responsibility' ook om de kwaliteit van de toegepaste AI een paar tandjes beter te laten zijn.

broken image

 

broken image