Project DRAMA volop in beweging

 

· Nieuws

Dat het onderzoeksproject DRAMA voortgang maakt werd wel duidelijk tijdens de consortiumbijeenkomst op woensdag 25 mei 2022. De onderzoekers van de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen maanden interviews afgenomen bij mediabedrijven RTL, VPRO en NPO, stakeholdersanalyses uitgevoerd en literatuuronderzoek verricht. De onderzoeksresultaten van dit eerste werkpakket werden tijdens de consortiumbijeenkomst gedeeld met de betrokken partijen.

De dagvoorzitter, Pascal Wiggers (Lector Repsonsible AI bij Hogeschool van Amsterdam), opende de bijeenkomst voor de 12 teamleden die aanwezig waren. Tina Mioch (Onderzoeker bij Hogeschool Utrecht) was als eerste aan de beurt. Zij presenteerde de resultaten van de interviews en stakeholderjourneys. Erg interessante uitkomsten waar de aanwezige mediapartijen zich goed in konden vinden.

Tina Mioch presenteert onderzoeksresultaten DRAMA

Nadat de onderzoeksresultaten in beeld waren gebracht, werd het literatuuronderzoek gepresenteerd door Oumaima Hajri (Onderzoeker bij Hogeschool Rotterdam). Zij vertelde onder meer over de ethische tools voor het verantwoord gebruik van AI, vanuit een sociale en technische benadering.

broken image

Als laatste onderdeel van de bijeenkomst was er een interactieve brainstormsessie met de onderzoekers van de kennisinstellingen en de aanwezige mediapartijen. Hierbij werden de gepresenteerde onderzoeksresultaten toegepast op de media-organisaties zelf en werden whiteboards gebruikt om de ideeën visueel te maken. 

broken image